N a š e v i n á r s t v o
Okolo rodinného sadu a pivnice pracujeme od nášho detstva. Myšlienka pripraviť naše vlastné víno a plniť ho do fliaš, dozrela v rokoch 2004-2005. Naše prvé samostatné víno bolo spojené s ročníkom 2006, ale ozajstná zmena z pohľadu na život našej pivnice nastala v roku 2008 na základe rastúcich skúseností.
Zvolili sme si cestu, ktorej stredobodom boli prírodné podmienky, prírode blízke pestovanie hrozna a príprava vína, založená na tradičných metódach.
História
P r í b e h n á š h o v i n á r s t v a
Naše míľniky v priebehu rokov
V i a c a k o d v e d e k á d y h i s t ó r i e
2003
Založenie vinárstva
Začatie samostatného vinárčenia ako SHR Agro-T.
2006
Nákup pivničky
Nákup pivničky na Strednom vrchu.
2008
Nový vinohrad
Výsadba nového vinohradu s odrodami Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Devín a Dunaj.
2008
Založenie strekovského festivalu vína
2010
Založenie Rodinného vinárstva Kasnyik s.r.o.
Zmena PO SHR na s.r.o – založenie Rodinného vinárstva Kasnyik s.r.o
2010
Nový areál
Nákup nového areálu a budov s cieľom vybudovania nového vinárstva.
2012
Nový vinohrad
Výsadba nového vinohradu s odrodou Rizling vlašský, Dunaj, Tramín a Chardonnay.
2014
Zavedenie biologickej ochrany viniča
2014
Nový vinohrad
Výsadba nového vinohradu s odrodou Dunaj.
2015
Výstavba podzemnej klenbovej pivnice
2015 - 2019
Nové vinohrady
V rokoch 2015 – 2019 sme vysadili až 4 nové vinohrady s odrodami Rizling vlašský, Dunaj, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené a Frankovka modrá.
2020
Vybudovanie nových priestorov
Prestavba a výstavba vinárstva vybudovanie nových priestorov.
2021
Certifikát Organic
Získanie certifikátu Organic pre vinárstvo.
Galéria
N a š e v i n á r s t v o
Hospodárime na deviatich hektároch vinohradov. Naše vinohrady sú skryté medzi strekovskými kopcami, v centre strekovského vinohradníckeho regiónu. Vína pripravujeme podľa Charty Autentistov, pri prísnom redukovaní úrody a spontánnom kvasení – prevažne v drevených sudoch. Vylučujeme používanie akýchkoľvek cudzích látok, ako sú kvasinky, enzýmy a rôzne preparáty, ktoré hoci uľahčujú život vinára, do vína však vnášajú cudzie tóny a skresľujú pravý charakter strekovského terroira.
Kasnyik rodinné vinárstvo
N a š e v i n o h r a d y
Náš vinohradnícky príbeh sme začali v rodinných vinohradoch na celkovej výmere 0,20 ha, ktoré postupne boli rozšírené na dnešných deväť hektárov.
Naše vinohrady sú skryté medzi strekovskými kopcami, v centre strekovského vinohradníckeho regiónu, na ílovito -hlinitých pôdach s vyšším obsahom vápna, v nadmorskej výške 200- 240 n.m.v , orientované na juhozápad.
Naše vinohrady od roku 2014 pestujeme v ekologickom režime bez použitia chemických prípravkov, úrodu prísne redukujeme aby sme tak získali tú najčistejšiu kvalitu, ktorú nám príroda vie dať.
Náš vinohradnícky príbeh sme začali v rodinných vinohradoch na celkovej výmere 0,20 ha, ktoré postupne boli rozšírené na dnešných deväť hektárov.
Naše vinohrady sú skryté medzi strekovskými kopcami, v centre strekovského vinohradníckeho regiónu, na ílovito -hlinitých pôdach s vyšším obsahom vápna, v nadmorskej výške 200- 240 n.m.v, orientované na juhozápad.
Naše vinohrady od roku 2014 pestujeme v ekologickom režime bez použitia chemických prípravkov, úrodu prísne redukujeme aby sme tak získali tú najčistejšiu kvalitu, ktorú nám príroda vie dať.
V roku 2015 sa nám podarilo vybudovať našu novú podzemnú klenbovú pivnicu. Príbeh pivnice sa začala v Bratislavskej Uhorskej Kráľovskej Továrni na tabak v roku 1851, odkiaľ po zbúraní budovy sme odkúpili a použili na výstavbu 45000 ks ručno-vyrobených tehál .
Od výstavby v sedem metrov hlbokej pivnici v dubových sudoch prebieha nielen spontánna fermentácia ale aj zrenie vína.
Uprednostňujeme postupy spočívajúce na minimalizácii zásahov do výroby vína. Prioritou práce v pivnici je ochrana životného prostredia, minimalizovanie spotreby energie a tvorby odpadov. Od roku 2008 nepoužívame selektované kvasienky, umelú výživu, pridané enzímy a žiadne iné pomocné látky.
Fermentácia často prebieha spolu s celými bobuľkami alebo so šupkami a dlho až do fľaškovania zrejú na sedimente, na kvasniciach bez pridanej síry.
Kasnyik rodinné vinárstvo
V í n n a p i v n i c a
V roku 2015 sa nám podarilo vybudovať našu novú podzemnú klenbovú pivnicu. Príbeh pivnice sa začala v Bratislavskej Uhorskej Kráľovskej Továrni na tabak v roku 1851, odkiaľ po zbúraní budovy sme odkúpili a použili na výstavbu 45000 ks ručno-vyrobených tehál .
Od výstavby v sedem metrov hlbokej pivnici v dubových sudoch prebieha nielen spontánna fermentácia ale aj zrenie vína.
Uprednostňujeme postupy spočívajúce na minimalizácii zásahov do výroby vína. Prioritou práce v pivnici je ochrana životného prostredia, minimalizovanie spotreby energie a tvorby odpadov. Od roku 2008 nepoužívame selektované kvasienky, umelú výživu, pridané enzímy a žiadne iné pomocné látky.
Fermentácia často prebieha spolu s celými bobuľkami alebo so šupkami a dlho až do fľaškovania zrejú na sedimente, na kvasniciach bez pridanej síry.
E k o l ó g i a
Naše vína pochádzajú z ekologicky obhospodarovaného vinohradu, sme certifikovaní bio producenti hrozna a vína.
Pri pestovaní hrozna a výrobe vína kladieme dôraz na ekologicky trvalo udržateľného pôdohospodárstva, s cieľom udržiavať dlhodobú úrodnosť a biologickú aktivitu pôdy, zachovať biodiverzitu a celkový život vo vinohrade.
Pri pestovaní nepoužívame herbicídy, syntetické insekticídy, akaricídy a systémové fungicídy a syntetické hnojivá (ošetrovať je možné len s ochrannými prostriedkami a pomocnými látkami schválenými pre biologické vinohradníctvo).
Ocenenia
O c e n e n á k v a l i t a z n a š e j p r o d u k c i e
Naši vinári
S p o z n a j t e n á s
Tomáš Kasnyik
Founder & Owner
Gabriel Kasnyik
Executive Director
Agatha Rossi
Senior Winemaker
Ella Campo
Viticulture Manager